Cartile mele: ”You Are What You Wear”

Se spune ca cea mai mare pedeapsa pentru o femeie este sa o inchizi intr-o camera cu o mie de palarii si fara nicio oglinda. Personal, nu sunt total convinsa ca este asa, dar tot as suferi daca mai incuia acolo, iar in locul palariilor, ar fi pantofi.

Fiecare din noi are micile sale placeri vinovate si nu este iesit din comun ca una din ele sa fie shoppingul. Devine insa o problema daca urmarea este un sifonier care geme de haine, dar in fata lui ajungi mereu la aceeasi concluzie: ”iar n-am cu ce sa ma imbrac…”.

DSCN91076Nu vin eu acum cu raspunsuri (pentru asta e mai potrivit un curs de stil tinut de Irina Markovits), ci doar sa sugerez un inceput de tratament.

Si anume, inainte de a medita pe canapea la cat ai cheltuit luna asta pe haine, citeste ”You Are What You Wear”, de Jeniffer J.Baumgartner. Apoi vei intelege ca, indiferent ce si cat cumperi, raspusul la intrebarea ”eu cu ce ma imbrac azi” ramane la fel de greu de gasit cata vreme nu cautarea tinutei perfecte te impinge din magazin in magazin.

De ce cumparam atat de multe haine? Ce incercam de fapt sa ascundem? De ce purtam haine care nu ne reprezinta? De ce avem sifonierul plin si, totusi, nu avem cu ce sa ne imbracam? Si, mai ales, ce faci sa nu intri lunar in incapacitate de plata din motiv de “shopping spree”?

DSCN9190A cumpara haine nu este un lucru rau, ba dimpotriva. Problema apare atunci cand goana ta dupa alte si alte obiecte vestimentare – care ajung sa isi sufoce sifonerul – afecteaza alte aspecte ale vietii tale.

Se intampla cand ramai fara bani de telefon pentru ca ti-ai cumparat o rochie pe care o avea Zara la reduceri. Ori mananci convrigi cu iaurt pentru ca nu mai poti trai fara ceasul de la Fossil pe care l-ai vazut la oferta pe elefant.ro. Si, nu stii cum se face, dar in fiecare luna apare o reducere, o oferta, o ocazie sa cumperi o poseta, un colier, o pereche de sandale, cu mult mai multe decat bugetul tau deja bulversat poate suporta.

Ceva merge al naibii de aiurea, ai o problema mare de rezolvat si nu, nu este vorba despre lipsa banilor pentru tot ceea ce ai vrea sa cumperi. Sunt alte lucruri care te rod, decizii pe care le amani si de care incerci sa fugi ascunzandu-te in spatele unor munti de haine aproape niciodata imbracate.

Exact asta spune si autoarea cartii, medicul pshiholog Jeniffer J.Baumgartner: ”ceva este gresit atunci cand un obiect neinsufletit inlocuieste exprimarea adevaratelor emotii, impiedica atat de necesara confruntare si blocheaza drumul spre luarea unei decizii”.

DSCN9175Ce poti face? Gasesti in carte cateva raspunsuri pragmatice, pe care ar fi bine sa le urmaresti cu pixul in mana. Apoi citesti mai departe cum oameni cu aceeasi problema ca si tine au pus capat dependentei de cumparaturi si au reusit sa isi gaseasca propriul stil.

De fapt, aceasta este ideea centrala a cartii si principalul castig cu care ramai dupa ce o citesti: stilul reflecta propria personalitate, pentru ca esti ceea ce imbraci. Iar lipsa unui stil vestimentar personal nu arata atat lipsa unui culturi in domeniu, cat nesiguranta in privinta a ceea ce vrei sa exprimi in legatura cu tine ori (inca) lipsa unui raspuns la intrebarea “cine sunt eu?”.

Este o carte pe care ar trebui sa o citeasca oricine lucreaza la imaginea sa personala ori este in cautarea unui stil. De aceea o recomand de fiecare data, la cursurile de comunicare si imagine publica. O gasesti in hard copy la Books Express (costa in jur de 75 de lei) ori pe Amazon.com, unde costa doar 13 dolari plus taxele de transport. Ori poti opta pentru versiunea Kindle, care costa tot 13 dolari.

De preferat ar fi ca cine o citeste sa invete lectia care deriva din ea. Altfel, ramane doar o carte draguta, citita intr-un weekend, despre niste tipe care si-au angajat consilier de stil ca sa isi faca ordine in sifonier, dupa ce si-au cumparat mai multe haine decat bugetul lor putea acoperi.

DSCN9171

7 thoughts on “Cartile mele: ”You Are What You Wear”

Comentezi?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s