Sofer prin Bucuresti: 5 chestii care ma enerveaza

Sa fii sofer prin Bucuresti e o aventura fara sfarsit. Un drum dintr-un capat in altul al capitalei noastre este ca o sedinta: stii cand incepe, dar nu stii niciodata cand se termina.

Este si mai interesant insa cand esti blonda, intr-o masina mica si cu numar de provincie, daca se poate. Ori mamica in drum spre scoala, pe stradutele dintre blocuri. Iarna, cand este zapada multa, eventual…

Nu mi-e clar cate lucruri ma enerveaza, dar stiu sigur ca am cateva motive de stres, pe care le redau intr-o ordine mai mult sau mai putin intamplatoare.

1. Gropile

Mici, mari, adanci, intinse, neregulate ori perfect patrate, ramase dupa vreo lucrare de la cine stie ce Dorei de la Compania-de-nu-stiu-ce. De toate felurile gasesti, daca ai avea chef de un inventar.

Oricat ai circula prin Bucuresti, nu poti descifra algoritmul dupa care sunt aruncate pe strazi. Nu-i nicio logica pe care sa o urmezi ca sa le ocolesti, alta decat cunoasterea traseului si ochii lipiti de parbriz, sa vezi ce a mai rasarit peste noapte. Nu m-am prins daca s-au incrucisat cu ciupercile ori cu iepurii si apoi iar cu gropile din Bucuresti, dar ritmul lor de impuiere este peste ce vedem de obicei in mediul natural.

Poluarea urbana si mutatiile or fi de vina, mai stii?

2. Canalele neaduse la nivel

Sunt rude cu gropile, dar de alta natura. Dar, daca gropile apar parca de la sine, canalele sunt mai jos decat strada pentru ca o mana criminala le-a lasat asa. Ca si cum nu ar fi fost logic ca peste ele trec masini, chiar daca sunt in mijlocul benzii.

Sa nu te puna naiba sa nu le vezi!  Daca ar putea vorbi, sigur rotile masinii tale ti-ar spune mai multe despre ele… Si suspensiile asemenea.

3. Pietonii care vin in fuga pe zebra

Da, ai prioritate. Da, am redus viteza pentru ca este trecere de pietoni. Da, franez. Dar lasa-mi timp sa te vad totusi. Nu te ajuta cu nimic sa te arunci sinucigas pe trecere, in fata unui sofer care crede ca zebra e libera. M-ar ajuta pe mine insa sa opresc la timp, spre sanatatea ta si buna mea viata in libertate.

Gandeste-te ca si la 30 de kilometri la ora, din impactul cu masina, tu – pietonul – esti cel care iese sifonat mai rau. Oamenii mor cand aluneca in cada, de la 50 de centimetri inaltime, asa ce crezi ca poti pati cand vine peste tine un colos de o tona? Da, bravo, ai ghicit cel mai sigur drum spre donarea de organe.

4. Desteptii care cred ca si-au cumparat strada si trotuare…

car1Adica aceia care misuna pe mijlocul unei strazi cu dublu sens si cu doar doua benzi (oricare dintre strazile dintre blocuri).

Ori care, cu acelasi avant pe care il au si pietonii de la punctul anterior, se arunca din strazile laterale desi NU au prioritate. Nici vizibilitate, dar au tupeu. Uneori este de ajuns si asta, desi nu tine loc de oglinda.

Odata cu strada, unii si-au cumparat si trotuare. Parcheaza ca si cum toata strada ar fi a lor, fara sa le pese ca nu au loc alte masini, tramvaiele, troleibuzele, carucioarele cu copii ori pietonii pe zebra.

Altfel nu-mi explic de ce nu lasa macar 50 de centimetri ca sa te simti Heidi Klum cand te strecori, daca distanta legala de un metru chiar este intangibila. Pentru ei, #aiparcatcaunbou devine un fel de Hall of Fame.

5. … ori sina de tramvai

Daca te prinde politia ca depasesti coloana oprita la semafor, ramai fara carnet. Sigur, DACA te prinde. Ceea ce nu se intampla, din pacate pentru fraierii care stau la semafor. De fapt, la mai multe, cam 4-5 eventual, intr-o zi de luni, de dimineata, sub podul Grozavesti – locul cu doua benzi de dus si, pare-se, doua de depasire a coloanei de la semafor.

Este insa si o parte frumoasa, ca sa nu incheiem intr-un ton pesimist totusi. Cum ar fi senzatia de libertate pe care o ai atunci cand conduci. Si te poti duce cand vrei tu sa iti cumperi o cafea de la Starbucks.

car2

Viteza nu e totul, desi sa conduci un Chevrolet si sa depasesti un Audi pe autostrada poate fi o senzatie al naibii de interesanta.

IMG_20150510_162516

Chiar si cand parchezi e distractie, daca ai un ”casalot” ca al meu pe care, cu un pic de efort, mai ca il pui in picioare, ca pe fierul de calcat.

Si atunci, ce mai conteaza desteptii de la punctele 4 si 5?

One thought on “Sofer prin Bucuresti: 5 chestii care ma enerveaza

Comentezi?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s