Regrete de calator: destinatii turistice in care nu mai putem ajunge

Mi-am dorit mereu sa vad Parisul. Si piramidele din Egipt. Si Mesopotamia. Si Marocul. Si Tunisia. De fapt, intreaga lume araba ma fascineaza intr-un fel. Probabil este efectul peste ani al povestilor Seherezadei, de care eram fascinata inca de cand am putut tine o carte in mana ca sa citesc.

Si in Grecia sunt inca un milion de locuri de vazut. Si in multe alte locuri din lume.

Pe unele nu le vom mai vredea vreodata pentru ca natura si istoria par cateodata sa se razbune.  Dezastrele, razboaiele sau terorismul ni le fac inaccesibile, unul cate unul. Acum, cu o luna inainte de Craciun.

  1. Plajele din Lefkada

Aceasta insula greceasca din Marea Ionica este un loc cunoscut turistilor romani, care populeaza intens Grecia in lunile de vara. In Grecia am fost si noi si am si scris despre asta, si eu, si Irina. In Lefkada nu am ajuns, dar am inteles ca plaja Egremni este una dintre cele mai frumoase destinatii turistice din lume.

lefkada-town-92110_1280

Sau cel putin era… Cutremurul din 17 noiembrie, de 6,1 grade pe scara Richter, a lovit insula Lefkada atat de serios incat aceasta minunata plaja a fost aproape distrusa.

Poate va fi refacuta totusi in timp util…

lefkadanews218542. Paris

eiffel-tower-975004_1280

Acesta ar fi trebuit sa fie primul pe lista, de fapt. Probabil stiti despre atentatele teroriste de vineri, 13 noiembrie care au insangerat Parisul si au starnit revolta unei lumi intregi.

In Orasul luminilor, pentru prima oara dupa multi, multi ani, turnul Eiffel a fost lasat in intuneric in cele trei zile de doliu, iar militarii au ocupat strazile in locul obisnuitilor petrecareti. Putini si-ar fi inchipuit ca se poate asa ceva, cu doar cateva zile inainte, desi de la atentatul de la Charlie Hebdo nu a trecut o vesnicie.

eig_72389500

3. Egiptul

pyramid-66361_1920

Egiptul este o tara superba, dar in care nu este momentul sa calatoriti acum. Exista o avertizare de calatorie emisa de Ministerul de Externe, inclusiv pentru orasele Cairo si Alexandria, dar si pentru Peninsula Sinai si drumul spre Sharm el Sheikh.

Nu vreau sa ma gandesc cati romani si-au facut planuri de vacanta in Egipt, pentru Craciunul care vine.

4. Palmira

Invatasem in scoala, la istorie, despre o fosta colonie romana din Mesopotamia, un oras comercial puternic, aflat pe drumul spre Damasc: Palmira. Multa vreme, Mesopotamia mi se parea la fel de reala precum Atlantida ori El Dorado.

homestethicspalmyra____________________________

A rezistat milenii, in desertul sirian, pana cand aceiasi teroristi care au aranjat si atentatele de la Paris au decis ca orasul antic trebuie ras de pe fata pamantului. Se banuieste ca, in urma interventiei lor, nu a mai ramas mare lucru din anticul oras Palmira.

maxresdefault

La momentul la care scriu aceste randuri, tot intr-o vineri, un hotel de lux din capitala statului Mali era in centrul unui atac terorist. Mali, o fosta colonie franceza din vestul Africii, este una dintre cele mai sarace tari ale lumii, dar totusi se afla pe multe din hartile turistice ale lumii.

Plimbarile cu camila prin Sahara, fluviul Niger ori Marea Moschee – cea mai mare cladire din chirpici din lume – sunt motive sa vizitezi aceasta tara. Asta daca cele intamplate acum nu iti anuleaza sentimentul de siguranta pe care trebuie sa il ai ori de cate ori ajungi intr-o destinatie necunsocuta.

Bamako_Cathedral

mosque-436241_1920

Aceste locuri nu vor disparea cu totul, probabil ceva din ele va ramane, intr-un fel sau in altul, dar niciodata la fel.

In viata, regreti – se spune – mai intai lucrurile pe care nu le faci, locurile minunate pe care nu le vezi. Nu vei putea niciodata sa faci tot ce iti doresti si nu stii cat timp iti ramane ca sa alegi dintre destinatii ceea ce iti doresti cel mai mult sa vezi.

Si atunci? Atunci te bucuri de fiecare clipa ca si cum ar fi ultima, de fiecare vacanta ca si cum nu vei mai avea alta vreodata. Traieste clipa, doar asa nu ramane loc de regrete! Si spera ca alta, mereu mai frumoasa, urmeaza sa vina mereu.

Comentezi?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s