Am umblat prin multe locuri in lume. Am fost fermecata de New York si am plecat bulversata din Manhattan. As merge oricand din nou in Thassos, desi drumul prin Bulgaria nu e neaparat o placere. Mi-a placut Amsterdam si m-as fi mutat acolo, daca s-ar fi putut. Asta pana sa descopar Verona.
Italia nu este departe, dovada fiind sutele de mii de romani care traiesc si muncesc acolo, dar care vin totusi destul de des in tara. Italia nu este insa doar un loc in care sa muncesti si sa traiesti. Sunt atat de multe lucruri de vazut incat nu ti-ar ajunge un singur concediu pentru ele.
Eu am avut doar o saptamana, in care am stat mai ales in Milano, dar am fost si prin imprejurimi – Lacul Garda, viile din Valpolicella, Verona si chiar Venetia. Mi-a placut atat de mult incat nici nu stiu cu ce sa incep… Trei lucruri trebuie insa neaparat mentionate.
Orasul Verona arata superb vazut de la inaltime. Ici-colo apar copacii columnali pe care toti cred ca am ajuns sa ii asociem cu Italia.
Casa Julietei
Evident ca nu puteam rata casa Julietei, in care a locuit acum sute de ani eroina shakesperiana si unde ar fi si inmormantata. Biletul este 6 euro (7 daca vrei sa vizitezi si mormantul), iar in prima duminica din luna este un pret unic de un euro.
In curte este statuia Julietei, unde sute de turisti isi fac zilnic fotografii. Este, de fapt, o copie a statuii originale realizate in 1969, inlocuirea fiind facuta in urma cu doi-trei ani, pentru ca originalul ajunsese la un grad avanstat de degradare: toti turistii se fotografiau cu mana pe sanii Julietei, astfel ca saraca ajunsese sa aiba jumatate de piept mult mai deschis la culoare, lustruit chiar, in raport cu restul corpului.
Balconul este orientat spre o curte interioara in care ajungi traversand un gang unde sute de indragostiti – inclusiv Denisa, Adriana si Bebe – si-au lasat dovada iubirii in cateva cuvinte pe perete.
Daca nu stiati, primaria din Verona cheltuieste anual cateva mii de dolari pentru a zugravi peretii acestui gang, pentru ca alte sute de indragostiti sa aiba unde-si lasa cuvintele de iubire. Banii provin din taxele pe care tot primaria le incaseaza pentru casatoriile oficiate sub balconul Julietei. Daca visati la asa ceremonie romantica, puteti gasi mai multe aici.
Daca vrei amintiri, pe langa fotografiile sub balcon ori langa statuia Julietei, gasesti usor suveniruri in magazinele din curtea interioara. Cel mai mult mi-au placut atelierele de brodat unde, pentru cativa euro, iti poti personaliza orice obiect textil cu numele tau ori cu orice altceva iti doresti.
Odata iesit din gang, la cativa pasi mai incolo, ajungi in piata Dante. In cladirile din jur, construite in secolul 14, a locuit candva Dante Alighieri, a carui statuie strajuieste acum piata. Ca recunostinta fata de prefectul Veronei pentru faptul ca l-a adapostit in cladirea prefecturii, situata in aceasta piata, Dante l-a transformat pe prefect intr-unul din personajele sale din Raiul din “Divina comedie”.
Arena Romana di Verona
Construita in secolul 1, arena este inca functionala ca sala de spectacole in aer liber, fiind unul dintre amfiteatrele romane cel mai bine pastrate. In vechime, in jur de 30.000 de oameni asistau aici la curse de carute si la batai intre gladiatori. Acum, din ratiuni de securitate, doar 15.000 de spectatori mai pot intra la un spectacol.
Scuterele. Si mancarea traditionala
Sunt peste tot scutere, pe toate strazile, in toate gangurile, in cele mai ciudate culori si cu cele mai haioase designuri. Sunt un fel de marca a orasului, as spune, alaturi de balconul Julietei.
Iar daca tot faceti o plimbare pe strazi ca sa admirati cladirile si scuterele, cautati unul din putinele locuri in care mai gasiti mancare italiana traditionala preparata din alte carnuri decat pasare, porc sau vita. Poate nu va suna bine tocanita din carne de cal cu mamaliguta (pastisada di cavallo con polenta) ori pastele cu carne tocata de magar (pasti con ragu d’asino) si nici suvitele din sunca de cal (sfilacci di cavallo), dar credeti-ma ca sunt adevarate delicatese.
Locul despre care va vorbesc – „Osteria Romeo e Giulietta” il gasiti pe Corso Santa Anastasia, la doi pasi de Piazza del Erbe. Ca pret – undeva la 16 – 20 de euro un meniu complet.
Sunt sigura ca veti gasi multe alte locuri si lucruri minunate in Verona. Ramane sa le descoperiti si apoi sa veniti si sa ne povestiti despre ele.
2 thoughts on “Trei lucruri pe care sa nu le ratezi la Verona”