Marrakesh – orasul pe care il iubesc fara sa il fi vazut

Am spus, intr-o alta postare, cat de mult imi doresc sa ajung in Maroc. Si nu oriunde in Maroc, ci in Marrakesh. Aman momentan calatoria, din motive de siguranta si de prioritati, dar gandul tot la palatele orientale imi este. Arta orientala este fascinanta.

Ma bucur insa ca am avut posibilitatea unei calatorii virtuale prin Palatul Regal din Marrakesh prin intermediul unei carti imprumutate pentru o vreme de la un suflet intelegator fata de slabiciunea mea pentru arabescuri.

Cartea este in limba franceza si se gaseste aici. Nu stiu daca o voi mai gasi vreodata, dat fiind faptul ca aparut cu mai multi ani in urma.

arabesq

De ce Marrakesh? Este un oras african al carui centru istoric face pare din patrimoniul UNESCO, dar pentru mine se leaga mai mult de povestile cu emiri si camile despre care citeam cand eram mica. Mereu mi-am inchipui palatele si cupolele lor exact asa cum le-am vazut mai tarziu in fotografii.

Nu regasiti forme si figuri umane in arta araba. Daca v-ati intrebat de ce se intampla asta, explicatia este simpla: Coranul interzice reproducerea oamenilor si animalelor. Astfel, arta – suspusa religiei ca dealtfel orice domeniu al vietii arabe – s-a orientat spre modelele geometrice, pe care le-au dus spre perfectiune prin arabescuri.

Ceea ce mi se pare extraordinar insa e modul in care reusesc arabii transpunerea arabescurilor foarte complicate in materiale dure precum marmura. Pur si simplu nu pot gasi cuvintele potrivite pentru a descrie ceea ce vedeti mai jos.

maroc1

maroc2

maroc

maroc5

maroc4

Daca ati citit ce am scris aici despre desen, veti intelege cu mai multa usurinta de unde vin visurile mele africane. Sper ca intr-o zi sa le si indeplinesc…

Comentezi?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s